19 november 2004

Lekker: Appeltaart met bitterkoekjes

Voor een springvorm van 24 centimeter
Bereidingstijd: 20 minuten + 90 minuten wachttijd + baktijd

# Kneed in een kom een soepel deeg van 200 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 125 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, ½ ei, 125 gram zachte boterstukjes en 1 theelepel kaneel. Laat dit deeg vervolgens deeg anderhalf uur in de koelkast rusten.
# Laat 200 gram verkruimelde bitterkoekjes ongeveer 30 minuten weken in 2-3 borrelglaasjes apfelkorn.
# Schil 1 kilo zachte zure appels en snijd ze in kleine stukjes. Meng dit met 75 gram donkere basterdsuiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel citroensap. Roer daarna het bitterkoekjesmengsel erdoor.
# Verwarm de oven voor op 200°.
# Gebruik driekwart van het deeg om de springvorm mee te bekleden. Strooi ongeveer 3 eetlepels paneermeel op de bodem. Schep vervolgens het appelmengsel in de vorm.
# Rol het overgebleven deeg uit en maak er strookjes van. Maak daarmee een rooster op de bovenkant van de taart. Meng ½ ei met 1 theelepel melk en bestrijk daarmee het deegrooster.
# Bak de taart in 60-70 minuten lichtbruin en gaar.