24 maart 2006

Spel: Thud!

Thud! is een bordspel, dat geïnspireerd is op enkele van de Discworld-boeken van Terry Pratchett.

Het spel wordt gespeeld door twee personen, en iedere partij bestaat uit twee "potjes": beide spelers bedienen allebei 1 keer beide partijen. Na ieder potje worden punten genoteerd en wie dan na twee keer spelen de meeste punten heeft, wint.

In tegenstelling tot de meeste bordspellen voor twee partijen, is er hier echter geen sprake van "wit" en "zwart", maar van Trolls en Dwarves. Trollen en dwergen dus.
Beide kampen hebben hun eigen eigenschappen. Trollen zijn traag, maar sterk; dwergen zijn sneller en met meer, maar moeten veel meer moeite doen om een trol uit te schakelen. Je moet dus voor die beide kanten van het spel twee heel verschillende tactieken bedenken. Vandaar dat een partij dus ook bestaat uit twee keer spelen.

Het is een beetje te vergelijken met het spelletje "Schapen en de wolf" dat ik vroeger nog wel eens speelde met een damspel. Ook bij Thud! heb je te maken met partijen die ongelijk zijn qua grootte, en waarbij de doelstellingen van beide kampen een heel andere aanpak vragen.
En als je dat dan combineert met schaken (want je moet behoorlijk tactisch denken) dan heb je ongeveer het spel Thud!

Aangezien dit een officieel Discworld-item is, goedgekeurd door Terry Pratchett zelf, mag je bepaalde verwachtingen hebben omtrent hoe het eruit ziet en wat de kwaliteit is. Die verwachtingen worden waargemaakt.

Er zijn twee versies van Thud!: een originele versie, en een iets nieuwere variant, de zogenaamde "Koom Valley" versie. Bij die laatste versie worden nog wat extra "opgaven" in de handleiding gezet, net als zeg maar de schaak-, dam- en bridge-opgaven in de krant. Bovendien worden enkele andere spelregels uitgelegd, waardoor je de op de Discworld legendarische "Battle of Koom Valley" kunt spelen. Dit is een variant waarbij de trollen een rots moeten bezetten die de dwergen ondertussen naar de overkant proberen te duwen.
Van de originele versie zijn verschillende uitvoeringen, variërend van eenvoudig (maar nog steeds bijzonder goed verzorgd), tot houten en handbeschilderde versies. Voor verzamelaars zijn dat zeer gewilde objecten.
Ik heb zelf de "Koom Valley"-versie.

Ik ben heel benieuwd of het net zo leuk is en blijft als dat het me nu lijkt.
Nu nog iemand vinden die het met me wil gaan proberen...

Links:
Omdat er geen officiële nederlandstalige Discworld-, Schijfwereld-, Pratchett- of Thud!-sites zijn, daarom alleen de Engelse:
Officiële website voor het spel Thud! (Engelstalig)
Officiële website voor Terry Pratchett (Engelstalig)