05 april 2006

Boek: Strips in Stereo

Stips in Stereo is een heel bijzonder project.
Teksten van bekende (grotendeels Nederlandse) liedjes zijn "verstript".
Dat houdt in dat er van de teksten stripverhalen zijn gemaakt.

Diverse Nederlandse striptekenaars hebben aan dit project hun medewerking verleend, waaronder Gerrit de Jager, Hein de Kort, Hanco Kolk en Joost Swarte, maar ook minder algemeen bekende tekenaars.
Het eindresultaat is een verzameling strips waarbij de interpretatie van de teksten door de tekenaars soms verrassende resultaten oplevert. Iemand geweten dat Dingedong (u weet wel, dat lied waar "we" ooit, ergens in de Middeleeuwen, het Eurovisie Songfestival mee wonnen) eigenlijk een bloederig verhaal over overspel is? En dat spiegels niet kunnen liegen, maar wel kunnen schelden? Tja, je leert nog eens wat.

De vormgeving van het boek is heel bijzonder, en (daarom) tegelijkertijd ook engiszins onhandig: het heeft namelijk het formaat van een ouderwetse LP-hoes. (Voor de CD-generatie: LP's dat was van vóór de CD, dat was een grote zwarte schijf die je op een draaiende tafel legde en waaruit via een naald dan weer geluid kwam. Vraag maar aan je (groot)ouders...)
Het is echter wel een vormgeving die goed bij dit project past.

Hoewel niet alle strips mij evenveel aanspreken, en ik ook niet alle liedjes ken (overigens: gelukkig is daarvoor wel de oplossing meegeleverd, namelijk een CD met de verstripte liedjes, maar af en toe ben ik nogal lui) vind ik dit project zo apart dat ik het niet onvermeld wilde laten.

Het boek (met CD dus) is als het goed is in de betere boekhandel te koop (of te bestellen). Maar ook via de site van Strips in Stereo kun je het bestellen. Je betaalt dan wel verzendkosten. Aan de andere kant heb je dan wél de gelegenheid om "De Bootleg" te bestellen: een boekje met nóg meer (24 stuks!) verstripte liedteksten. In een handzamer formaat, en uitsluitend zwart-wit, maar desalniettemin zeker een aanwinst. En koop je zowel de originele versie als de Bootleg, dan krijg je weer korting.

Voor wie van muziek, strips en aparte kunstprojecten houdt: een aanrader!

Link:
Officiële site van Strips in Stereo
Site met voorbeelden van de Bootleg
Directe link naar de bestelpagina (inclusief de Bootleg), scheelt weer zoekwerk