27 december 2005

Lekker: Ketjap-gehaktballetjes in zoetzure saus

Voor 4 personen.
Bereidingstijd: ongeveer een half uur.

# Prak 1 theelepel sesamolie goed door 450 gram gehakt. Prak er daarna ook 1 ei en 2 eetlepels ketjap door.
# Spoel je handen met koud water af (dat vermindert het plakken) en maak daarna van het gehakt balletjes ter grootte van walnoten.
# Saus: roer een glad papje van 4 eetlepels sherry, 4 eetlepels ketjap, 3 eetlepels tomatenpuree, 4 eetlepels (riet)suiker, 2 eetlepels (witte-wijn-)azijn en het sap van 1 blikje (à 225 gram) ananas.
# Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de gehaktballetjes bruin en gaar. Neem ze vervolgens uit de pan.
# Fruit in de hete olie 1 grofgesneden ui, 1 grofgesneden groene paprika en 2 in stukjes gesneden worteltjes in ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.
# Roer de saus nog een keer goed door, en doe deze al roerend in de pan erbij. Vervolgens doe je de balletjes en 1 blikje (à 225 gram) ananasstukjes erbij. Zet het vuur laag en warm het geheel al roerend goed door.
# Serveren met rijst.