25 november 2004

DVD: Jesus Christ Superstar (versies 1973 en 2000)

Eindelijk! De originele filmversie van Jesus Christ Superstar is aangekomen in Europa. Ik kan alleen maar zeggen: HALLELUJA!
Ik ben echt helemaal weg van deze film, de muziek, en ook voor waar het voor staat. Zelfs als je het religieuze aspect terzijde schuift, is het een aangrijpend verhaal.

Omdat de originele versie uit 1973 pas vorige week is uitgekomen hier in Nederland, hebben we het tot die tijd moeten doen met een remake uit 2000. Deze remake is opgenomen in een studio, en is veel moderner dan de 1973-versie (hoewel die voor zijn tijd ook al behoorlijk modern was en voor heel wat opschudding zorgde).
Het leek mij wel leuk om de beide versies te vergelijken op verschillende punten, en aan te geven welke film op welk onderdeel de beste is. Maar eh, het is natuurlijk alleen maar mijn mening… Je moet het wel zelf even controleren!

Mooiste landschappen: 1973, natuurlijk. Valt niet aan te tornen. Dit verhaal hoort in de woestijn, en in deze versie staat het daar dus ook.

Mooiste decors: 2000. Is veel aandacht aan besteed.

Beste geluidskwaliteit: 2000. De 1973 is gewoon Dolby 2.0 stereo, en het geluid is erg zacht opgenomen. Ik moet hem echt hard zetten voor ik wat hoor. Het geluid is ook niet digitaal verbeterd of zo. En ik keek er nog zó naar uit om de oude liedjes een keer in een goede kwaliteit te horen… Helaas!

Meest emotionele versie: 1973. Maar… Op sommige punten (met name Maria Magdalena) is er ook gewoon te veel emotie. Ik weet ook wel dat ze heel erg emotioneel moet zijn als ze “I don’t know how to love him” zingt, maar moet ze daar nou echt bij kijken alsof ze iets heel smerigs ruikt?

Meest getergde Jezus: 1973, met enorme voorsprong. Ted Neely is absoluut geloofwaardig in het personage dat hij neerzet, terwijl Glenn Carter toch gewoon een acteur blijft. Ik zeg niet dat ie slecht is of zo, maar ik vind dat Ted Neely veel beter is in de afdeling “gepijnigd kijken”. Bij hem zie je zijn verwarring, het overweldigd worden door al die mensen die wat van hem willen, zijn angst, zijn twijfel. Zijn pijn. Hij weet niet waarom hij dood moet, hij wil niet dood, maar hij weet wel dat er een pad voor hem is uitgezet en dat hij daar niet van kan afwijken.

Meeste symboliek: 2000. In deze versie zit bijna overal symboliek in. Let bijvoorbeeld op het verval in de kleding van Jezus. In het begin heeft hij een keurig stralend schoon pak aan, en naarmate de film verder gaat, wordt zijn kleding slordiger en vuiler.

Beste Judas: 1973, maar niet echt met veel verschil. Beide zijn goed. Maar 1973 is iets beter. Vind ik… Helaas is deze acteur, Carl Anderson, dit jaar overleden.

Beste zang: oei, moeilijk. Ik vind op zich Ted Neely goed zingen hier, maar Glenn Carter doet het zeker ook niet slecht. Over het algemeen vind ik de zang in de 2000 versie beter. Misschien ligt dat aan de algehele geluidskwaliteit, maar ik denk wel dat gemiddeld genomen de stemmen in 2000 beter zijn. Maar goed, wie ben ik...

Meest aansprekende Jezus: mijn persoonlijke favoriet is dan toch Ted Neely. Glenn Carter is mij net te modern. Maar nogmaals, dat is dan mijn mening…

Leukste Koning Herodes: 1973. Daar kan niemand tegenop! Rick Mayall had het moeilijk toen hij deze rol in de 2000 versie moest doen, en hij heeft duidelijk zijn best gedaan, en hij is echt wel leuk, maar die versie uit 1973 is gewoon hilarisch. Helemaal te gek man!

Beste extra op de DVD: dan ga ik voor het audiocommentaar op de 1973 versie. De regisseur, Norman Jewison, en Ted Neely kletsen gezellig over het maken van de film, hoe het allemaal was om zo’n film midden in de woestijn te vinden, waarom het zo geworden is als het is geworden enzovoorts. Meestal sla ik audiocommentaren over, maar deze is erg leuk.

Meest gruwelijke zweepscène: 2000. Omdat het meer laat zien. In de 1973 versie hoor je de zweepslagen, en je hoort Pilatus tellen, maar wat je ziet is bijna allemaal shots van de mensen die ernaar staan te kijken. En Jezus raakt in deze versie ook nog nauwelijks beschadigd, zeker niet wat je zou verwachten na 39 zweepslagen. Het lijkt net of het allemaal zo erg niet is…

Meest overtuigende Pilatus: 2000. Ik geloof niet echt dat het de Pilatus in de 1973 versie iets uitmaakt wat er gebeurt, en wat er met de man gebeurt die voor hem gebracht wordt. Hij probeert alleen zijn eigen hachje te redden ("Zolang ze mij de schuld maar niet geven..."). In mijn ogen lijkt de 2000 versie wel echt zich zorgen te maken om die kleine man die daar kapotgeslagen wordt en die ter dood wordt veroordeeld door zijn eigen volk.

Nou, er is nog veel meer te vergelijken, maar ik ga natuurlijk niet alles voorkauwen. Je moet echt beide versies zelf zien. Om sentimentele redenen, of omdat je van de muziek houdt, of misschien zelfs wel om een fractie te zien van het lijden dat Hij doorstond, zo lang geleden alweer. Raak onder de indruk. Sta misschien zelfs stil bij wat Hij voor ons heeft gedaan. Maar zelfs als je daarvoor niet naar een film kijkt, dan hoop ik nog dat je veel plezier hebt bij het kijken naar deze films. Maar dat zal best wel lukken!!

19 november 2004

Lekker: Appeltaart met bitterkoekjes

Voor een springvorm van 24 centimeter
Bereidingstijd: 20 minuten + 90 minuten wachttijd + baktijd

# Kneed in een kom een soepel deeg van 200 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 125 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, ½ ei, 125 gram zachte boterstukjes en 1 theelepel kaneel. Laat dit deeg vervolgens deeg anderhalf uur in de koelkast rusten.
# Laat 200 gram verkruimelde bitterkoekjes ongeveer 30 minuten weken in 2-3 borrelglaasjes apfelkorn.
# Schil 1 kilo zachte zure appels en snijd ze in kleine stukjes. Meng dit met 75 gram donkere basterdsuiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel citroensap. Roer daarna het bitterkoekjesmengsel erdoor.
# Verwarm de oven voor op 200°.
# Gebruik driekwart van het deeg om de springvorm mee te bekleden. Strooi ongeveer 3 eetlepels paneermeel op de bodem. Schep vervolgens het appelmengsel in de vorm.
# Rol het overgebleven deeg uit en maak er strookjes van. Maak daarmee een rooster op de bovenkant van de taart. Meng ½ ei met 1 theelepel melk en bestrijk daarmee het deegrooster.
# Bak de taart in 60-70 minuten lichtbruin en gaar.

07 november 2004

DVD: Aladdin

De "special collector's edition" van Aladdin is van de week op mijn deurmat geland, en ik ben er erg blij mee. De film is nog steeds net zo goed als al die jaren geleden, de muziek is fantastisch en de Geest, die is echt super. Bravo Robin Williams.

Ik ben er nog niet aan toe gekomen om twee vervolgen ook te bekijken, maar ik weet al dat die minder sterk zijn dan het origineel. Maar ik hou er altijd van om een verzameling compleet te hebben, en het was niet zó veel duurder dan alleen de eerste film, dus ik heb toch het hele pakket maar gekocht. Zelfbeheersing is niet mijn sterkste eigenschap...
Gelukkig pas ik daarbij leuk bij de Geest, want die kan zich in al zijn toverkunsten ook maar niet beheersen. Het lied "You never had a friend like me", waarin hij demonstreert waartoe hij allemaal in staat is, is hilarisch. En gelukkig zit er ook de nodige zelfspot in, want direct na afloop van dat liedje tovert hij een bord met "Applause" in beeld, dat meestal bij televisie-opnames wordt gebruikt om aan het publiek aan te geven wat ze moeten doen. Of we dus maar even willen applaudiseren voor hem...

Wie de film nog niet kent, heeft behoorlijk wat gemist. Dit is weliswaar uit de tijd dat Disney nog moest beginnen om zich te ontworstelen aan het imago van 'kinderfilm-producent', maar het is wel een geslaagde poging daartoe, want ook voor volwassenen valt hier meer dan genoeg te lachen.

Conclusie:
Als je lol wil hebben, met of zonder (klein)kids, haal deze DVD uit de kast of de videotheek, en iedereen heeft gegarandeerd een leuke avond. Eigenlijk een must-see.

04 november 2004

Tekst: Wankel

Wankel

Ik wankel door de wereld
Van huis naar werk
Van werk naar huis
En overal is ’t druk

Sta wankel in de wereld
Soms ren ik, soms kruip ik
Soms lach ik, soms huil ik
En ik voel altijd die druk

Ik wankel door het leven
Soms gil ik, soms juich ik
Soms blijf ik, soms buig ik
En in mijn hoofd nooit rust

Zo wankel is mijn leven
Van uiterste naar uiterste
Met een hoofd dat niet wil luisteren
Maak ik mezelf… stuk