28 mei 2006

Theater: Purper 100 - Een vooruitblik

"Purper 100 – Een vooruitblik"
Door Purper met gastvedette

Sinds ik voor het eerst over deze voorstelling hoorde, en ik kaarten heb besteld, is de aangekondigde bezetting meerdere malen veranderd. Het was dus niet alleen wat betreft de wisselende gastvedette een verrassing wie we te zien zouden krijgen, maar ook de heren-bezetting was anders dan ik had verwacht. Zo deden André van den Heuvel en Tony Neef toch niet mee, hoewel zelfs op de site van Purper zelf, Tony Neef nog wordt vermeld.
Ook de aangekondigde gastvedette Karin Bloemen is inmiddels op de in het theater verkochte programma niet meer te vinden, hoewel ook zij nog op de site van Purper staat.
Wie deden er dan wel mee?
Frans Mulder, die kennen we nog van de vorige voorstelling, en die volgens eigen zeggen het langst zittende (of was het nou: staande?) lid van Purper is.
Erik Breij, die ik laatstelijk heb gezien in Musicals, De Cursus, maar die ook de titelrol speelt in TiTaTovenaar. En die vorig jaar nog een Musical Award won voor zijn rol in Hamelen. Maar die ook al een tiental jaren prachtige solovoorstellingen maakt. En natuurlijk Purper-lid van het eerste uur: hij is zelfs een van de oprichters, samen met André van den Heuvel. Maar omdat hij een jaar of 10 geleden besloot solo verder te gaan (een verlies voor Purper, maar een enorme aanwinst voor theaterminnend Nederland), is Frans Mulder uiteindelijk het Purper-lid met de meeste dienstjaren.
Jos Brink. Ach, wie kent hem niet. Ik heb hem zelf een keer live gezien in Het Hemelbed, maar uiteraard is hij het meest bekend van zijn televisiewerk. Waar ik verder niks over ga zeggen omdat iedereen dat wel weet. O en ook hij heeft (vorige week) een Musical Award gewonnen.
Rop Verheijen. Huh, wie? En is dat geen tikfout? Nee, het is echt Rop met een P. En hij is een soapie. Maar gelukkig kan hij meer dan alleen maar dagelijks met zijn warrige kop op tv verschijnen (hoewel ik heb begrepen dat hij dat inmiddels ook al niet meer doet, maar vrijwel de hele zaal gonsde gelijk "GTST!" toen hij op kwam, dus kennelijk heb ik iets gemist. Tja dat heb je als je geen soap kijkt...); zo heeft hij ook meegedaan in musicals: recentelijk in TiTaTovenaar en daarvoor in De Zevensprong. Waarvoor hij een nominatie kreeg voor een Musical Award.
Toetsenist Marco Braam, die ook al in eerdere voorstellingen meedeed. En die samen met Erik Breij veel van de arrangementen voor zijn rekening heeft genomen. Verder weet ik niet zoveel over hem te melden; sorry…
En als gastvedette hadden we deze avond Corry Brokken. (Euh, ja, die leeft nog…) Corry kennen we natuurlijk van "toen we nog wel eens écht meededen op het Songfestival", en van nog veel liedjes daarna.

Dan is natuurlijk de volgende vraag: hoe was het.
Nou, behalve een slechte akoestiek en een ongelofelijk en oncomfortabel warme zaal, was het weer een avond ouderwets Purper. En daarmee heb je gelijk zowel het pluspunt als het minpunt te pakken.

Het was ouderwets Purper in de zin van het standaard beeld (heren (plus een dame) in rokkostuum die meerstemmig mooie liedjes zingen, met daarnaast enorm veel humor, lekker gekissebis en over het algemeen goede teksten. Zeer goed entertainment dus.
Maar het was ook ouderwets Purper in de zin dat het (vrijwel?) allemaal oude liedjes uit eerdere voorstellingen waren. Er zat dus eigenlijk niks nieuws bij. Nou weet ik ook wel dat het een jubileumvoorstelling is, en dat je daarbij natúúrlijk terugkijkt en dús oude nummers (vooral de publiekslievelingen) doet; maar omdat de titel toch ook "Een vooruitblik" luidt, had ik ook wel wat nieuws verwacht. Maar dat gebeurde dus niet.

Gelukkig werd het gemis aan nieuwigheden wel ruimschoots goed gemaakt door de uitstekende zang, de grappen en de intensiteit.
Als je nog wilt gaan, gewoon doen dus, zolang je nog kan. Maar zorg dan in ieder geval wel dat je in een goed geairco-de zaal zit, want dit was écht niet lekker meer. En ook de akoestiek was zwaar onder de maat.

Hopelijk gaat Purper toch weer verder. En dan liefst in een samenstelling met meerdere "oude" Purperanen. Met alle respect voor Frans Mulder: hij is niet in zijn eentje Purper, daarvoor is in mijn ogen toch een wat ruimere combinatie nodig. En als er een volgende voorstelling komt, dan wel graag met nieuw werk...

Links:
De website van Purper, met ook informatie over Frans Mulder
De website van Erik Breij, helaas niet erg up-to-date, maar hij bevat wel een enorme hoop informatie
De website van Rop Verheijen
De andere leden hebben (voor zover ik kon nagaan) geen persoonlijke site.